Na redu je 4. kolo trail lige – stara zamosorska sela!

Nakon odličnog odaziva u 3. kolu na noćnoj utrci ove nedjelje, vrijeme je da najavimo i 4. kolo naše trail lige! U 4. kolu vodimo vas u jedan zaboravljeni kraj – istočni dio zamosorja kroz napuštena sela Tomiće, Perdiće i Pocrniće. Sela su napuštena preko trideset godina i tu izgleda kao da je vrijeme stalo. Može se vidjeti kako je život nekad izgledao, koliko je muke i truda trebalo da bi se opstalo u škrtom kršu Zagore, Dobrim dijelom prolazimo starim putem koji je pod zaštitom i koji je pravo ogledalo tog truda i borbe za opstankom. Također fascinira gradnja naselja i puteva koji su maksimalno funkcionalni i prilagođeni okolišu.
Vrijedno je spomenuti i jako zanimljivu priču o gradnji puta za selo Rodiće koji se nalaze vrlo blizu gdje prolazimo. U želji da pomognu svojim starima koji su ostali živjeti u selu, mladi, koji su se preselili u naselja uz more, odlučili su probiti bolji, širi put do sela i tako omogućiti opstanak Rodića. Pomoći od države nije bilo pa su odlučili to napraviti sami. Punih su sedam godina svaki vikend naporno golim rukama, macama, mašklinima, špicama lupali po tvrdom kamenu i polako se probijali prema selu. Tek su se nešto u kraju pomogli i eksplozivom. Put je dug oko 4 km,ali selo Rodići je danas napušteno. Kako je to izgledalo može se vidjeti u dojmljivom dokumentarcu Aleksandra F. Stasenka, a možete ga vidjeti OVDJE!

Nakon ove lekcije iz povijesti, vrijeme je da nešto kažemo i o samoj stazi. Ona je duga 7,5 km sa oko 230 m ukupnog uspona. Imat će jednu kontrolnu točku u Tomićima, a ispod možete vidjeti kako sama staza izgleda, slike lokacije, njen visinski profil, kao i Relive video iste! Start utrke je u 10:00 sati, a startnina je 10kn, od kojih će naš klub izdvojiti 5kn za Udrugu “Moje Dijete” iz Solina. I u ovom kolu, Dechatlon će svojim sponzorstvom pomoći našoj utrci! Zbog mogućeg većeg broja natjecatelja, molimo sve da dođu minimalno pola sata prije da ih na vrijeme upišemo pa da ne kasnimo sa startom utrke!

Relive ‘Strka Trail Liga 2018 – 4. kolo – Zamosorska sela’


E sad nakon povijesti i opisa staze, par rečenica kako doći do starta – Gornji Dolac!
Za sve one koje se odluče ići preko Omiša i Gata moraju ići prema Blatu na Cetini! Pazite samo da NE skrenete na autocestu malo prije Blata n/c. Kad dođete u Blato trebate SKRENUTI LIJEVO prema Trnbusima! U Trnbusima kad dođete do tabele za skretanje lijevo prema “Dolac Gornji” skrenete lijevo i još vozite otprilike jedno 5km. A ispod su i slikovne upute. 😉

Za one koji će ići preko Klisa i Dugopolja nakon što dođu s brze ceste do velikog rotora skreću desmo i ulaze u Dugopolje! Nakon 200m dolaze do malog rotora i tu mogu birati: ako će ići preko Kotlenica, moraju onda na rotoru ići istočno prema Dugopolju te nakon što prođu Dugopoljsku crkvu uskoro će doći na raskrižje gdje treba ići lijevo prema Kotlenicama. Od tu samo prate cestu prema Donjem Docu, a onda preko Putišića nastave prema Gornjem Docu.
Drugi izbor u Dugopolju jest ići preko Biskog pa onda morate na tom malom rotoru ići sjeverno i onda pratiti cestu sve do Biskog. Kad se dođe do Biskog pripaziti da ne skrenete u centar mjesta Bisko ili na autoput, već trebate samo ići ravno na svim raskrižjima. Nakon 1km iza Biskog, dolazite do tabele “Dolac Gornji i Donji” i tu skrenete desno te samo dalje pratite cestu.
Voziti preko Kotlenica je kraće jedno par kilometara, no cesta je dosta vijugava i dosta nepreglednija, a mimoilaženje sa autima se mjeri u milimetrima 😉  za razliku od Biskog, pa radije vam preporučujemo da  idete preko Biskog. Dolje su i uslikane upute kako doći iz tog smjera na start.

Preko Kotlenica:

Preko Biskog:

No postoji i treća opcija! U Dugopolju uđete na autocestu, i izađete kod izlaza za Blato na Cetini! Nakon toga idete prema Trnbusima i onda prema Gornjem Docu! 😉

Naravno, ako netko i nakon ovakvih uputa, još bude slučajno zalutao, tu su i naši SOS telefoni za pomoć na cesti i to: 098/182-9644 (Marko) te 095/828-8606 (Ante).  Također za sve upite tu je naš e-mail ili Inbox na Facebooku!

Vidimo se u subotu!