Održan Trail “Tri rijeke” – Zadar Outdoor Festival

Tekst i foto: Ante Bubić

Prije mjesec dana, u sklopu Zadar Outdoor Festivala, trebala se održati i trail utrka “Tri rijeke”, no nažalost zbog velikih kiša koje su padale danima prije, utrka je morala biti odgođena neposredno prije samog starta zbog poplavljenosti kanjona Zrmanje i Krupe. A o tom smo i pisali u jednom od prethodnih članaka.

No, organizatori su već tada nagovjestili da im je namjera održati ovu trail utrku, a datum novog termina je bio 20.05. Po buđenju u 5:30, prvo šta sam provjeria jest meteo info i vremensku prognozu u okolici Obrovca. Iako je pokazivalo da kiša tamo trenutno pada, u SMS-u organizatora nije bilo panike, jer je samo bilo oblačno, stoga plan za ponovni dolazak u Zadar je ponovno startan. Opet smo ja i Hrvoje Kedžo odlučili otić na utrku, a pridružio nam se i novopečeni član Strke – Jakov Gabela. Od 06:00 – 06:45, čekali smo na Kedžu i uzaludno ga pokušali dobiti na isključeni mobitel, pa smo prema Zadru otišli samo nas dvojica. Potonji se javia oko 7, sa nekim izlikama da mu se alarm nije kao upalija, a viđen je u kasne sate na degustacijama vina u Dioklecijanovim podrumima, pa tako ove post-pijane izlike mu nismo uvažili. Prijavljen je za zajeb Nadzornom Odboru Strke. 🙂

Nakon marende u Benkovcu, došli smo na start u Muškovce, mjesto odmah poviše HE Obrovac. Odmah po dolasku smo očarani ljepotom Zrmanje, uređenom odmaralištu  i kamp parku, pa smo već odlučili da se ovdje moramo šta prije vratiti. Na startu je bilo jedno 80-tak trkača, a vrime nam je išlo na ruku – oblačno i di koja mala kap kiše.. 😉

Staza je bila duga oko 14 km, sa negdi oko 650 metara ukupnog uspona, a išla je kanjonom Zrmanje, ovećim usponom na vrh kanjona pokraj mjesta Golubić, zatim silaženjem ponovo do Zrmanje, pa uz tok rijeke Krupe, preko male rijeke Krnjeze , te zatim opet uz tok rijeke Krupe u cilj do Manastira Krupe. Staza je imala sve šta jedan trail može da ponudi! Trkački dio prvih par kilometara, poprilično nezgodan uspon, krški dio grebena, brze nizbrdice, travnate dijelove uz tokove rijeka, prelazak nekoliko puta preko rijeka gdje nema mosta i predivan krajolik!!

Najzanimljivi dio staze je sigurno bio Kudin most na rijeci Krupi, ali i dio preko Krnjze gdje su organizatori osigurali čamac preko kojeg ste morali preći tu rijeku. No, pošto rijeka tu nije bila puno duboka, dosta trkača je odlučilo zagaziti i u nju, i tako prijeći na drugu stranu ne čekajući čamac da se vrati po njih i ne gubeći vrijeme. Cilj je bio u Manastiru Krupa, gdje smo ispred Manastira, na predivnoj travici okruženi riječnim pritocima Krupe, imali i odličan ručak!

Pobjedu je odnio Krunoslav Krivanj (1:35:48), dvi sekunde ispred Andrije Savića, dok je treći bio Toni Trošić (1:39:15). Kod žena slavila je Radmila Maksimović (2:20:20). Moja utrka? Solidno sam starta, (iznenađujuće) dobro odradija uspon, steka 2-3 minute prednosti na nizbrdici oko 6-tog km, no nažalost proletija oznake, pa sam malo luta. Dok sam se vratija nazad, prateća grupa je bila ponovo s menom. Kasnije san dva puta upa do koljena u rijeku, par minuta san izgubija čekajući da se čamac vrati (taman je prevozija Andriju Savića na drugu stranu 🙂 ), a onda zadnjih 3-4 km mi je malo i volja pala, pogotovo slušajući onaj glup zvuk mokre patike dok trčiš 🙂 , pa sam se mora zadvoljit sa četvrtim vremenom (1:42:49). Jakov Gabela završija je sedmi (1:59:31).

Velike pohvale organizatoru na odličnoj stazi, i šta nam je omogućija da uživamo u jedinstvenim ljepotama ovog kraja. Također organizator je bija i fer prema svim natjecateljima koji su prvi put došli na ovu utrku koja je bila odgođena, te je omogućija povrat startnine, te čak kasnije i besplatno nagradija novom startninom ukoliko smo htjeli ponovo doći. Staza je bila i super označena , bez obzira na moje lutanje 😉 , a organizatori su potrudili sa čak 3 odlične okrijepne stanice, a na kraju nas i privezli natrag do Muškovaca gdje su neki trkači (kao i mi) došli sa osobnim autima. Ostale trkače iz Zadra dovezao je autobus, koji ih je kasnije čekao i na cilju sa njihovom opremom! Ako se ijednoj trail utrci veselim dogodine, to će sigurno ponovo biti Trail “Tri rijeke”!