Strkaši nastupili na Zlarin Trailu!

Tekst: Jakša Rošin
Foto: Milan Balaban, Mirsad Mešinović

U organizaciji AK Okit iz Vodica i TZ Zlarin održan je u subotu 17. veljače, na istoimenom otoku, Zlarin trail 2018. kao 2. kolo Otočne lige. Stotinjak sudionika natjecalo se u tri dužinske kategorije: 25 km, 15 km i 5 km. Trail i treking klub Strku predstavljao je dvojac i to Vedrana Jerić-Miloš i Jakša Rošin na utrci od 25 km.
Nakon desanta iz Šibenika putničkim brodom Tijat i iz Srime Taxi boatom, otok Zlarin je dočekao trailere okupan toplim zimskim suncem, bez daška vjetra – prava zimska idila. Tu idilu je remetio tek žamor sudionika utrke i glazba koja je dopirala iz Hotela/restorana Koralj – detalji koji su upućivali mještane da se tog dana na otoku događa nešto neuobičajeno.


Nakon završene registracije sudionika i odrađenih posljednjih priprema pred utrku dan je znak za početak utrke, zajedno su krenuli trkači na dvije duže utrke, a nakon koju minutu i trkači na najkraćoj utrci.
Ubrzo po startu, i izlasku iz mjesta, postalo je jasno da pitoreskni zlarinski pejzaži u sebi kriju prilično zahtjevne uvjete za kretanje otokom. Izmjenjivali su se usponi planinarskim stazama, silasci prilično neravnim makadamskim putovima, trčanje po škrapama uz morsku obalu, trčanje po stoljetnim suhozidima, skakanje po kamenim gromadama, provlačenje uskim šumskim puteljcima – uglavnom je prevladavala kamena podloga tek ponegdje je bila prisutna zemljana. Samo u posljednjih par kilometara uvjeti su se donekle pripitomili i olakšali kretanje trkačima.


Po tehnički izuzetno zahtjevnom terenu nakon 11 KT i nakon 4 sata 2 minute i 28 sekundi u cilj je utrčala Vedrana Jerić-Miloš kao 5. u ženskoj konkurenciji, dok je Jakši Rošinu trebalo 4 sata 26 minuta i 31 sekunda te je zauzeo 16. mjesto u muškoj konkurenciji. Pobjednici u ovoj dužinskoj utrci su Daniel Krstulović Opara ( 2:32:51) te Petra Kulić  (3:19:33), dok su na utrci od 15 km slavili Andrija Savić (1:34:04) te Jelena Gugić Boko (2:12:33).
Na utrci od 5 km pobjednici su bili Stjepan Ćurić (52:59) te Suzana Jurić (55:30).
Nakon podjele priznanja prvoplasiranima u sve tri kategorije uslijedio je povratak sudionika u svoje matične luke, a zatim i u svoja mjesta prebivališta, a Zlarin je ponovno utonuo u svoj idilični zimski san.